[...] Index Index glycemic (GI) miary tylko wzrost krwi cukier wydobył przez różne jedzenia i napoje. To nie jest jak wykładnik czynników jak pożywna gęstość albo witamina albo zawartość światłowodu. GI może pomóc tobie, jeśli chcesz uniknąć kolca w cukrze krwi i insulinie. Jeśli miary jak dużo jedzenie oddziałuje na twój cukier krwi. # Glycerin [...]
[...] Na śniadanie robię sobie mix płatków, ale nie byle jakich, a mianowicie firmy Sante - 4 rodzaje: Otręby owsiane Otręby pszenne Otręby żytnie zarodki pszenne Poniżej wkleiłem zawartość składników odżywczych, proszę zwróćcie uwagę na zawartość białka szczególnie w tych ostatnich jest aż 27g, patrzcie też na błonnik i witaminy. Po prostu mega bomba [...]
O jakim utlenianiu może być mowa, kiedy gotujesz jajko na miękko lub smażysz sadzone, żółtko jest w całości, otoczone błonką zabezpieczającą zawartość przed dostępem powietrza, a zatem i tlenu?... Po drugie, to właśnie lecytyna sprawia, że najpierw ścina się białko jaja, później żółtko. Lecytyna podnosi temperaturę denaturacji (ścinania) białek - [...]
Opublikowany artykuł nie jest sensacyjnym odkryciem, lecz fragmentarycznym wyrwaniem pewnych treści naukowych z całokształtu materiałów jakie ukazują się na temat roli antyoksydantów w prewencji współczesnych chorób cywilizacyjnych. Przeciwnicy stosowowania suplementów witaminowych wciąż opierają sie do znudzenia właściwie tylko na jednym [...]
[...] się delikatnym specyficznym orzechowym smakiem i subtelnym zapachem. Olej z orzechów włoskich powinien być nieodłącznym składnikiem codziennej diety, ponieważ obniża zawartość cholesterolu we krwi i jego szkodliwy wpływ na organizm człowieka. Zawiera rekordową ilość witaminy E , doskonały środek w odchudzaniu który obniża również ryzyko [...]
Poniżej znajdziecie opis suplementów, które będę używał są to: Staki kreatynowe: Nitric Blast 858g Xpand Recovery 925g ZMA: Dymatize Z-Force 120kaps. (Dokupie, gdy zabraknie) Bulk: OLIMP Profi Whey Mass 1kg+3,3kg(W drodze…) Carbo: Biogenix Carb Bx 1000g(Dokupie, gdy zabraknie) Witaminy: OLIMP VITA-MIN multiple SPORT® [...]
[...] okresie letnim nasza skóra bywa często przesuszona i wymaga odpowiedniej pielęgnacji. O zachowaniu normalnego stanu skóry decyduje warstwa lipidowa na jej powierzchni oraz zawartość wody w warstwie rogowej naskórka; mówimy o tzw. równowadze wodno-lipidowej. Stan nawodnienia skóry zależy od ilości dostarczonej z zewnątrz i wewnątrz wody oraz od [...]
[...] skład chemiczny i wartość odżywczą oraz perspektywę rozwoju i wykorzystanie tej rośliny, eksperci ds. żywności FAO określają szarłat jako roślinę XXI wieku. Biorąc pod uwagę zawartość składników odżywczych jego nasiona przewyższają pszenicę. Na podkreślenie zasługuje też duża zawartość błonnika, który odrywa bardzo ważną rolę w prawidłowym [...]
[...] starszych prowadzi do osteoporozy (łamliwości kości). Szczególnie narażone na tą chorobę są kobiety. W profilaktyce osteoporozy oprócz zawartości wapnia w diecie ważna jest zawartość fosforu oraz zachowanie odpowiedniego stosunku wapnia do fosforu. Na ogół w produktach spożywczych jest więcej fosforu i stosunek ten z optymalnego 1:1 przesuwa się [...]
[...] w organizmie u dzieci często współistnieją z zespołem zaburzeń zachowania u dzieci (ADHD ), objawiającym się wyczerpaniem i niemożnością koncentracji. Nadmiar Zbyt duża zawartość żelaza może odkładać się w wątrobie, trzustce i w innych narządach powodując tzw. hemochromatozę. Objawy zatrucia u dorosłych zdrowych osób są rzadkie. U dzieci [...]
[...] Zmuszanie ustroju do pracy z zupełnie pustym żołądkiem jest dla niego dużym obciążeniem. To prawie tak samo, jak wymaganie od samochodu jazdy z pustym bakiem. Nad ranem zawartość glukozy we krwi jest najniższa, dlatego konieczne jest spożycie posiłku umożliwiającego wzrost poziomu glukozy. ŚNIADANIE - WAŻNE DANIE Jako najistotniejszy posiłek [...]
[...] metabolizm organizmu sportowca, trudno w tej chwili jednoznacznie odpowiedzieć, niemniej należy pamiętać, że do współdziałania z wit. E wykorzystywane są substancje, których zawartość w organizmie jest minimalna (witaminy. mikroelementy). Wydaje się, że najlepszym rozwiązaniem dla osób, u których zapotrzebowanie na tę witaminę jest duże (w tej [...]
[...] korzystny wpływ diety bogatej w witaminę C, E, β-karoten (prowitamninę A). W badaniu ekologicznym Bellizziego, uwzględniającym wyniki z 24 krajów, średnia zawartość witamin A, C i E w diecie wykazywała ujemną korelację z umieralnością spowodowaną chorobą niedokrwienną serca, natomiast już w porównaniach Artaud-Wilda obejmującym [...]
[...] zapasowych jako źródła energii. To czy udało nam się w nią wejść możemy sprawdzić za pomocą specjalnych pasków dla cukrzyków które dostaniemy w aptece. Sprawdzają one zawartość ketonów w moczu co wskazuje właśnie na stan ketozy. Ad14. Na dietę możemy zastosować dwa rodzaje diet. Dietę w której ograniczmy spożycie węglowodanów do 3 g na kg [...]
[...] i likopen, jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy, które chronią przed chorobami serca i nowotworami. Żelazo pomaga osobom anemicznym i rekonwalescentom. Ze względu na zawartość potasu jedzenie arbuzów zaleca się chorym na zapalenie miedniczek nerkowych, mającym piasek lub kamienie w nerkach. Sok wyciśnięty z tego owocu działa [...]
[...] mikroskładników. Nie wszystkie produkty roślinne zawierają tyle samo przyswajalnych węglowodanów lub mikro-składników. Zależnie od konkretnej sytuacji nacisk należy kłaść na zawartość substancji zawierających skrobię (chleb, ryż, makarony, ziemniaki, suszone warzywa itp.) lub na owoce i warzywa znacznie bogatsze w błonnik i mikroskładniki, a [...]
[...] dla zdrowia - na surowo. Sałatki podaje się jako dodatek, ale też często - jako osobne danie. Często można usłyszeć opinie, że dieta śródziemnomorska, ze względu na dużą zawartość węglowodanów (np. makaronu) nie pozwala schudnąć. Nie jest jednak prawdą. Makaron z warzywami, a nawet chudą rybą czy drobiem nie tuczy. Niebezpieczny staje się [...]
[...] przynajmniej 40 000 do 50 000 j.m/dzień. Większość przypadków hiperwitaminozy występowała także przy nadmiernym spożyciu tranu z wątroby ryb, posiadającego bardzo wysoką zawartość witaminy A. Nadmierne suplementowanie tej witaminy jest też szczególnie niewskazane dla kobiet w ciąży. Może bowiem dojść do zaburzeń rozwoju płodu na skutek [...]